I had no idea how good blueberries and lemon go together! When I baked Blueberry Lemon Muffins several weeks ago, I tried this combination for the first time – delicious! That’s why I wanted to try something else with this two ingredients – and tadaaa – the Blueberry Lemon Bars were born :P
They are heavy and dense – a lot of great taste packed in a small pieces of baked goods. Hope you like them – my colleagues did and they were gone pretty quick ;)
INGREDIENTS / ZUTATEN
For the dough:
1 3/4 cup (220g) all-purpose flour
3/4 cup (150g) sugar
1 1/2 tsp. baking powder
pinch of salt
1 egg
1 cup (240ml) milk
1/4 cup (60g) melted butter
1 tbsp. lemon zest
1 tbsp. lemon juice
4 oz (115g) plain Greek yogurt (regular should work too)
1 cup (ca. 175-200g) fresh or frozen blueberries
For the lemon glaze:
1/2 cup (70g) confectioner’s sugar
1 tsp. lemon juice
1 tsp. milk
1 tsp. lemon zest
Für den Teig:
220g Kuchenmehl (Type 550)
150g Zucker
1 1/2 TL Backpulver
Prise Salz
1 Ei
240ml Milch
60g Butter, geschmolzen
1 EL Zitronenschale, gerieben
1 EL Zitronensaft
115g Griechischer (oder normaler) Joghurt
175-200g frische (oder gefrorene) Blaubeeren
Für die Glasur:
70g Puderzucker
1 TL Zitronensaft
1 TL Milch
1 TL Zitronenschale, gerieben
DIRECTIONS / ZUBEREITUNG
1. Preheat the oven to 350˚F (175°C). Grease a 9×5 inch (23x13cm) loaf pan. Wash the blueberries and let dry a bit.
2. In a mixing bowl combine the sifted flour, sugar, baking powder and salt. Set aside. In a second bowl mix together the egg, milk, melted butter, lemon zest, lemon juice and yoghurt. Mix until all is well combined. Add to the flour and mix in quickly. Gently fold in the blueberries. Pour the batter in the prepared loaf pan and bake for 50-55 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.
Take out of the oven and let cool in the pan for about 10 minutes before removing from the pan. Let cool.
3. In the meantime combine confectiner’s sugar with lemon juice, milk and lemon zest in a small bowl. Stir until you get smooth mixture. If the glaze is too liquid add some more confectioner’s sugar. Glaze, let cool/dry and cut into bars.
1. Den Ofen auf 175°C (350°F) vorheizen. Eine 23x13cm (9×5 inch) Kastenform einfetten. Blaubeeren waschen und abtropfen lassen.
2. In einer Schüssel das gesiebte Mehl mit Zucker, Backpulver und Salz vermischen. Zur Seite stellen. In einer zweiten Schüssel das Ei mit Milch, der geschmolzenen Butter, Zitronenschale, Zitronensaft und Joghurt gut verrühren. Mehl zugeben und schnell unterrühren. Blauberen vorsichtig unterheben. Den Teig in die Kastenform füllen und für 50-55 Minuten backen – mit einem Zahnstocher testen, ob noch Teig kleben bleibt und erst herausnehmen, wenn der Zahnstocher sauber herauskommt. Aus dem Ofen nehmen und für 10 Minuten in der Form abkühlen lassen. Auf einem Kuchengitter komplett auskühlen lassen.
3. In der Zwischenzeit den Puderzucker mit Zitronensaft, Milch und Zitronenschale in einer kleinen Schüssel verrühren, bis eine glatte Masse entstanden ist. Ist die Glasur zu flüssig, noch etwas Puderzucker zugeben. Kuchen glasieren, trocknen lassen und dann in breite Streifen „Bars“ schneiden.
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