This cake is one of my regular ones – I just love the combination of the vanilla custard, the poppyseed and the apples. I could eat half of the cake at once (if I’d let myself do that).
Luckily I make this cake most of the time by request – this means it is for somebody else and I can’t eat it or only get one piece at the most ;)
That is also the reason, why I don’t have a picture of the cut cake so you can see the layers – have to do that the next time I make it.
INGREDIENTS / ZUTATEN
For the vanilla custard:
3 1/3 cup (800ml) milk
1/3 cup (70g) sugar
2/3 cup (85g) cornstarch
2 tsp. vanilla extract
1/2 cup (75g) poppy seed
1 tbsp. sugar
2 eggs
For the dough:
1/2 cup (110g) butter
1/3 cup (70g) sugar
1 3/4 cup (225g) all-purpose flour
1 egg
For the topping:
3-4 apples (approx. 500g)
juice of 1 lemon
3 tbsp. apricot jam
Für den Vanille Pudding:
800ml Milch
70g Zucker
85g Speisestärke
2 TL Vanille Extrakt
75g Mohnsaat
1 EL Zucker
2 Eier
Für den Teig:
110g Butter
70g Zucker
225g Mehl Typ 405
1 Ei
Für den Belag:
3-4 Äpfel (ca. 500g)
Saft einer Zitrone
3 EL Aprikosenmarmelade
DIRECTIONS / ZUBEREITUNG
1. Take bit more than 1/2 cup of the milk and mix with the sugar, cornstarch and vanilla extract (use more milk if the cornstarch is not dissolving well). Bring the remaining milk to a boil. Add the cornstarch-milk mix. Stir constantly and let boil for a minute. Transfer the pudding to a bowl and cover the surface with plastic wrap to avoid that the pudding gets a ‚pudding skin‘. Let cool in the fridge.
2. In a large bowl add the cold butter, cut into small pieces. Add the sugar, flour and the egg. Knead the dough first with the food processor and then quick with your hands until you have a smooth dough. Place in the fridge for 30 minutes.
3. Wash the apples and dry them. Quarter the apples and remove the core. Cut into thin slices and sprinkle with lemon juice. In a small bowl add a little bit boiling water to the poppy seed and let soak for a couple minutes.
4. Grease a 10 inch (26cm) springform tin. Roll out the dough on a floured surface and place in the springform. Press dough to the sides of the springform.
5. Take half of the amount of the pudding, add the drained poppy seed and one egg and mix well. Pour into the springform and spread over the bottom to get an even surface. Let cool in the fridge for 30 minutes.
6. Preheat the oven to 350°F (180°C). Add one egg to the remaining pudding and mix well. Spread carefully on top of the poppy seed pudding, try not to mix the layers. Arrange the sliced apples on top of the cake – start from the outside to the middle in cicles, overlapping the apple slices to get a nice texture. Let bake for 30-40 minutes. Heat up the apricot jam and force thrugh a sieve. Spread on top of the apples after 10 minutes of baking. If the apples get too dark, cover with baking parchment or aluminum foil. Take the finished cake out of the oven and let cool completely on a cooling rack.
1. Von der Milch etwa 150ml abnehmen und mit dem Zucker, Speisestärke und Vanille Extrakt vermischen (sollte sich die Stärke nicht auflösen, mehr Milch zugeben). Restliche Milch zum Kochen bringen und den Milch-Stärke-Mix unter ständigem Rühren zugeben und kurz aufkochen lassen, bis alles eindickt. Pudding in eine Schüssel geben und mit Klarsichtfolie abdecken, damit sich keine Haut bildet. Im Kühlschrank abkühlen lassen.
2. Die kalte Butter in kleinen Stücken in eine Schüssel geben. Zucker, Mehl und das Ei zugeben und alles zu einem glatten Teig verkneten. Für ca. 30 Minuten im Kühlschrank kaltestellen.
3. Äpfel waschen und abtrocknen, vierteln und das Apfelgehäuse entfernen. Äpfel in Spalten scheiden und mit Zitronensaft beträufeln, damit sie nicht braun werden. In einer kleinen Schüssel die Mohnsaat mit etwas kochendem Wasser überbrühen und für einige Minuten quellen lassen.
4. Eine 26cm (10 inch) Springform fetten. Teig auf einer bemehlten Fläche ausrollen. Teig in die Springform legen und an den Rändern festdrücken.
5. Mohnsaat abtropfen lassen und zusammen mit einem Ei mit der Hälfte des Puddings verrühren. Auf den Teig geben und gleichmäßig verteilen. Im Kühlschrank für ca. 30 Minuten kühlen.
6. Den Ofen auf 180°C (350°F) vorheizen. Restlichen Pudding mit einem Ei verrühren. Vorsichtig auf der Mohn-Pudding Schicht verteilen und die Schichten möglichst nicht vermischen. Die Apfelscheiben auf dem Pudding arrangieren, indem man am äußeren Rand startet und die Apfelscheiben fächerförmig überlappend aufeinander legt und sich nach Innen arbeitet. Für 30-40 Minuten backen. Aprikosenmarmelade erhitzen und durch ein Sieb pressen. Damit die Äpfel nach einer Backzeit von ca. 10 Minuten bestreichen. Sollten die Äpfel zu dunkel werden, Oberfläche mit Backpapier oder Alufolie bedecken. Den fertigen Kuchen aus dem Ofen nehmen und auf einem Kuchengitter komplett auskühlen lassen.
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Aloha
vielen lieben Dank für deinen großartigen Blog bin Fan….
eine Frage in diesem Rezept, wäre nicht möglich den Pudding direkt mit dem 2 Eier zu machen oder bei GT es was sie nachher hinzugeben…?Es wäre dann wie eine Creme pâtissière (bin eine Französin )
Danke für alles und ein schönes Wochenende
Alex
Gute Frage… solange der Pudding ordentlich abgekühlt ist, damit das Eiweiß nicht stockt, sollte man das auch vorab erledigen können ;)
VG Marc
bringt und nicht bei GT…