This one is an all-time classic for any easter brunch. We call it ‚Hefezopf‘ in Germany – which translates ‚yeast braid‘ – but sweet braided loaf sounds much nicer ;) I am baking this one since I’m a young boy. It is easy to make and hard to mess up actually. Some people don’t like raisins or are allergic to nuts – so these ingredients are optional. At the end it tastes good anyways – with or without these additions. Enjoy baking!

INGREDIENTS / ZUTATEN
For the dough:
0.7 oz (21g) fresh yeast
1/2 cup (125ml) lukewarm milk
1/4 cup (50g) sugar
2 eggs
pinch of salt
3 1/8 Cup (400g) all-purpose flour
1/3 cup (80g) butter
1/3 cup (50g) raisins (optional)
For the decoration:
2-4 tbsp. condensed milk
2-3 tbsp. sliced almonds (optional)
Für den Teig:
21g frische Hefe
125ml lauwarme Milch
50g Zucker
2 Eier
Prise Salz
400g Mehl (Type 405)
80g Butter
50g Rosinen (optional)
Für die Dekoration:
2-4 EL Kondensmilch
2-3 EL gehobelte Mandeln (optional)

DIRECTIONS / ZUBEREITUNG
1. In a large bowl mix the milk, one teaspoon of the sugar and the yeast. Let raise in a warm place for 15 minutes. Add the remaining sugar, the eggs and salt to the milk and mix. Sift the flour and add to the bowl. Add the butter and raisins (optional) and mix well. Knead for about 10 minutes until you have a nice and flexible dough. Cover and let raise for 45 minutes.
2. Prepare a baking sheet by greasing it with butter or use a baking parchment. Cut the dough into three equal pieces and make three 16 inch (40cm) rolls. Braid the rolls and tuck the ends underneath. Place on the baking sheet, cover and and let rest again for 15 minutes.
3. Preheat the oven to 375˚F (200°C). Top the braided loaf with condensed milk and sprinkle with sliced almonds (optional). Place in the middle of the oven and let bake for 20-25 minutes. Check after 15 minutes – if the loaf gets too dark on top, cover with baking parchment or aluminum foil. The loaf is ready when you knock on the bottom side and you get a hollow sound. Let cool on a rack.
1. In einer großen Schüssel Milch, ein Teelöffel des Zuckers und Hefe verrühren. An einem warmen Ort für 15 Minuten gehen lassen. Restlichen Zucker, Eier und Salz zugeben und verrühren. Mehl sieben und in die Schüssel zugeben. Butter und Rosinen (optional) zugeben und alles vermischen. Für ca. 10 Minuten zu einem weichen, flexiblen Teig verkneten. Mit einem Küchentuch abdecken und für 45 Minuten gehen lassen.
2. Backblech einfetten oder mit Backpapier belegen. Den gegangenen Teig in drei gleich große Stücke teilen und ca. 40cm lange Rollen formen und zu einem Zopf flechten – dabei die Enden nach unten schieben. Auf das Backblech legen, abdecken und noch einmal 15 Minuten gehen lassen.
3. Den Ofen auf 200°C (375°F) vorheizen. Den Zopf mit der Kondensmilch bestreichen und die gehobelten Mandeln darüber streuen (optional). In der Mitte des Ofens für 20-25 Minuten backen. Nach 15 Minuten schauen – falls der Zopf zu dunkel werden, mit Backpapier oder Aluminiumfolie abdecken. Der Zopf ist fertig, wenn man auf die Rückseite klopft und es hohl klingt. Auf einem Kuchengitter auskühlen lassen.





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Hallo Marc,
habe gestern zum ersten Mal diesen Hefezopf gebacken und dazu muss ich sagen, es war der Erste überhaupt.
Habe mich nie an Hefe heran getraut.
Und ich muss sagen, der Hefezopf ist köstlich. Heute dann mit Butter und Marmelade zum Frühstück gegessen.
Danke für das tolle Rezept.
Viele Grüße Sabrina
Hallo Sabrina,
freut mich, dass Du dich an Hefe rangetraut hast! :) Ist wirklich nicht so schwer wie viele denken…
Hoffe Du machst jetzt noch viele weitere Sachen damit!
LG,
Marc