


It is rhubarb time again! Yay! I could make cakes with that stuff all year long – if it would grow all year long. Unfortunately the season is short. Way too short in my opinion.
Well – let’s make the best out if it – cake!
This cake is a very easy bake. Not too many steps or ingredients, quick to make and no specials skills needed except being able to handle a food processor and a knife to cut things – well and maybe measure stuff with cups or a scale ;P
I like those simple and easy cakes – you can make them without much planning – if you have all at home you need, you’re basically done in 30 minutes (plus the baking time – but that does not really count, because you can do other things when the cake is baking). And the good thing – normally they are pretty awesome. Better than most fancy chocolate-layered-whipped-cream-fruit-filled-five-story-pastry-chef-masterpieces ;) Keep it simple guys! Bake to the roots! :P
Anyways – this rhubarb crumble gets its “ooomph” from the candied ginger in the crumbles. I love it. At first you hardly recognize the ginger flavor and then, when you have eaten the cake, there it is – a bit sharp but still sweet.

INGREDIENTS / ZUTATEN
1/3 cup (75g) brown sugar
1/4 cup (35g) all-purpose flour
1/3 cup (50g) finely chopped candied ginger
2 tbsp. butter, melted
For the cake:
1 3/4 cups (230g) all-purpose flour
1 tsp. baking powder
1/2 tsp. baking soda
1/2 tsp. ground ginger
1/2 tsp. salt
3/4 cup (170g) butter, at room temperature
1 cup (200g) sugar
2 eggs
3/4 cup (180ml) buttermilk, at room temperature
21 oz. (600g) rhubarb
75g brauner Zucker
35g Mehl (Type 405)
50g kandierter Ingwer, gehackt
2 EL geschmolzene Butter
Für den Kuchen:
230g Mehl (Type 405)
1 TL Backpulver
1/2 TL Natron
1/2 TL gemahlener Ingwer
1/2 TL Salz
170g weiche Butter
200g Zucker
2 Eier
180ml Buttermilch, Zimmertemperatur
600g Rhabarber


DIRECTIONS / ZUBEREITUNG
2. For the ginger crumb topping chop the candied ginger in small pieces. Mix with brown suger and flour in a bowl. Add the melted butter and stir with a fork until crumbles form. Place in the fridge until you’re done with the rest.
3. In a bowl mix flour, baking powder, baking soda, ground ginger and salt. Set aside. Wash and peel the rhubarb and cut into small pices. Set aside.
4. In a large bowl beat the butter and sugar on high speed for 3-4 Minutes until light and fluffy. Add one egg at a time and beat until well incorporated. Add the flour mix in three parts alternating with the buttermilk and mix until well combined. Fold in the rhubarb and transfer the batter to the prepared springform tin. Smooth out the surface a bit and sprinkle with the crumb topping. Bake for 45-50 Minutes – the top should be slightly golden in color. Take out of the oven and let cool down in the tin a bit and then remove from the tin and let cool down completely on a wire rack.
2. Für die Ingwer Streusel den kandierten Ingwer in kleine Stücke schneiden. Mit dem braunen Zucker und dem Mehl in einer Schüssel mischen. Die geschmolzene Butter zugeben und mit einer Gabel verrühren, bis sich Streusel bilden. Bis zur weiteren Verwendung im Kühlschrank aufbewahren.
3. In einer Schüssel das Mehl mit Backpulver, Natron, gemahlenem Ingwer und Salz vermischen und zur Seite stellen. Den Rhabarber waschen und die äußere Schicht abziehen – in kleine Stücke schneiden und zur Seite stellen.
4. In einer großen Schüssel die Butter mit dem Zucker aufschlagen, bis alles hell und luftig ist – etwa 3-5 Minuten. Eier einzeln zugeben und jeweils gut verrühren. Mehlmischung in drei Portionen zugeben, dabei mit der Buttermilch abwechseln und auf niedriger Stufe verrühren, bis alles gut vermengt ist. Rhabarber unterheben und alles in die vorbereitete Springform füllen. Oberfläche etwas glätten und mit den Streuseln bestreuen. Im Ofen für 45-50 Minuten backen, bis die Oberfläche goldbraun ist. Aus dem Ofen nehmen und erst in der Form etwas abkühlen lassen – dann herausnehmen und auf einem Kuchengitter komplett auskühlen lassen.

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Rhubarb Ginger Crumble
- Prep Time: 30
- Cook Time: 50
- Total Time: 80
Ingredients
For the crumb topping
- 1/3 cup (75g) brown sugar
- 1/4 cup (35g) all-purpose flour
- 1/4 cup (50g) finely chopped candied ginger
- 2 tbsp. butter, melted
For the cake
- 1 3/4 cups (230g) all-purpose flour
- 1 tsp. baking powder
- 1/2 tsp. baking soda
- 1/2 tsp. ground ginger
- 1/2 tsp. salt
- 3/4 cup (170g) butter, at room temperature
- 1 cup (200g) sugar
- 2 eggs
- 3/4 cup (180ml) buttermilk, at room temperature
- 21 oz. (600g) rhubarb
Instructions
- Preheat the oven to 350˚F (180°C). Grease a 9 inch (23cm) springform tin.
- For the ginger crumb topping chop the candied ginger in small pieces. Mix with brown suger and flour in a bowl. Add the melted butter and stir with a fork until crumbles form. Place in the fridge until you’re done with the rest.
- In a bowl mix flour, baking powder, baking soda, ground ginger and salt. Set aside. Wash and peel the rhubarb and cut into small pices. Set aside.
- In a large bowl beat the butter and sugar on high speed for 3-4 Minutes until light and fluffy. Add one egg at a time and beat until well incorporated. Add the flour mix in three parts alternating with the buttermilk and mix until well combined. Fold in the rhubarb and transfer the batter to the prepared springform tin. Smooth out the surface a bit and sprinkle with the crumb topping. Bake for 45-50 Minutes – the top should be slightly golden in color. Take out of the oven and let cool down in the tin a bit and then remove from the tin and let cool down completely on a wire rack.
Notes
- Enjoy baking!
Nutrition
- Serving Size: 8
HI Marc,
hört sich toll an….ich bin nur blind was die Menge des Rhabarbers angeht…finde ich nicht im Rezept ;-) Drei Stangen ungefähr?
LG Nicole
OMG – da hab ich doch glatt die wichtigste Zutat weggelassen ;))) Ich hab extra noch abgewogen, das weiss ich und dann wohl vergessen das Rezept zu vervollständigen ;)
600g Rhabarber sollten es in etwa sein – geschält sind das in etwa 400g am Ende – steht jetzt im Rezept drin
Danke für den Hinweis!
Grüße
Marc
Hy Marc,
Dort wo ich wohne (Hinter den 7 Bergen eben) gibt’s noch nicht wirklich Zugang zum Rhabarber.
Aber dein Rezept wird defintiv mal vorgemerkt, für den Fall, dass doch noch die Roten Stängel beim Supermarkt in der Stadt auftauchen ;D
Hab einen schönen Tag,
Kevin
Hallo Kevin,
ich drück die Daumen, dass Du bald welchen findest! ;)
Grüße
Marc
Love this idea of incorporating ginger in rhubarb crumble.
We haven`t got the rhubarb season yet, but I look forward to kicking on some rhubarb stuff! :)