Nachdem ich für einige Zeit im Urlaub war, geht es jetzt wieder munter weiter. Eigentlich hätte ich noch einige Zeit länger am Strand in der Sonne liegen können – aber dummerweise hatte ich einen Rückflug mitgebucht ;)

Das heutige Rezept ist dem Blog Geburtstag von Manuela’s Blog http://fressraupe.blogspot.de gewidmet. Mein kleiner Beitrag zur Feier des Tages – Hip Hip Hooray! :)
Da ja immer noch Zwetschgenzeit ist, dachte ich mir, ich steuere diese leckeren Zwetschgen Muffins zum Geburtstag bei. Sie sind einfach und schnell gemacht und mit der Baiserhaube extrem lecker. Ich empfehle die kleinen Dinger am Besten lauwarm zu essen – ein Traum!
Anmerkung: Per Definition müssten das eigentlich Cupcakes sein mit der Haube oben drauf, aber der Teig ist doch eher ein Muffin Teig, also sind’s Muffins :P
INGREDIENTS / ZUTATEN
For the cupcakes:
9 oz. (250g) damson plums
3.5 oz. (100g) plum jam
1/2 cup (120g) butter, melted
2 cups (250g) all-purpose flour
1/3 cup (50g) ground hazelnuts
2 tsp. baking powder
2 eggs
2 egg yolks
2/3 cup (125g) sugar
1 tsp. vanilla extract
pinch of salt
1/3 cup (75ml) soy milk vanilla flavor (or regular milk)
For the meringue topping:
2 egg whites
(75g) sugar
ground cinnamon (optional)
Für die Cupcakes:
250g Zwetschgen
100g Pflaumenmus
120g Butter, geschmolzen
250g Mehl (Type 405)
50g gemahlene Haselnüsse
2 TL Backpulver
2 Eier
2 Eigelb
125g Zucker
1 TL Vanille Extrakt
Prise Salz
75ml Soja Drink Vanille (oder normale Milch)
Für die Baiserhaube:
2 Eiweiß
75g Zucker
Zimt (optional)



DIRECTIONS / ZUBEREITUNG
2. Wash and dry the damson plums. Remove the stone and cut into small pieces. Mix with the plum jam and set aside. In a medium sized bowl mix the flour with baking powder and ground hazelnuts. Set aside. Separate two eggs and let the egg whites chill in the fridge.
3. Melt the butter. In a large bowl add the butter, sugar, vanilla extract and salt and mix. Add the egg yolks and the two eggs and mix all well until light and fluffy.
Fold in the flour mix until just incorporated – if you mix too much, the result is a heavy and dense muffin. Gently fold in the damson plum pieces. Fill the paper liners 2/3 full and let bake for 15-20 minutes.
4. In a clean (fat free) bowl add the two egg whites and beat on high speed. Slowly add the sugar and beat until the sugar has dissolved completely and stiff peaks form. Transfer into a piping bag with a star tip.
5. When the muffins are done, take them out of the oven and immediately pipe a swirl of beaten egg whites on top. Put back into the oven and bake for another 5 minutes. Take out of the oven and let cool on a cooling rack. If the meringue did not brown enough at the edges, you can use a blowtorch to darken that parts – but be careful – the meringue burns easily. Dust with ground cinnamon (optional).
2. Die Zwetschgen waschen, entsteinen und in kleine Stücke schneiden. Mit dem Pflaumenmus verrühren. In einer Schüssel das Mehl mit Backpulver und den gemahlenen Haselnüssen vermischen. Zur Seite stellen. Zwei der Eier trennen und das Eiweiß kühlstellen.
3. Butter schmelzen. In einer großen Schüssel mit dem Zucker, Vanille Extrakt und Salz verrühren. Das Eigelb und die zwei verbliebenen Eier zugeben und alles gut verrühren, bis die Masse leicht und luftig ist. Mehlmischung kurz unterheben – nicht zu viel rühren, sonst wird der Teig beim Backen zu kompakt. Zwetschgen vorsichtig unterheben. Masse in die Förmchen füllen – sie sollten zu etwa 2/3 gefüllt sein. Für 15-20 Minuten backen.
4. Das zurückgehaltene Eiweiß in einer sauberen Schüssel aufschlagen. Zucker langsam einrieseln lassen und so lange rühren, bis sich der Zucker vollständig gelöst hat. Eischnee in einem Spritzbeutel mit Sterntülle einfüllen.
5. Die fertig gebackenen Muffins aus dem Ofen nehmen und sofort mit dem Eischnee verzieren. Zurück in den Ofen geben und bei gleicher Temperatur weitere 5 Minuten backen. Aus dem Ofen nehmen und auf einem Kuchengitter auskühlen lassen. Wenn die Baiserhaube nicht dunkel genug geworden ist, dann man mit einem Küchenbrenner vorsichtig noch etwas nachdunkeln. Nach Belieben mit etwas Zimt bestäuben (optional).



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Damson Plum Muffins with Meringue Topping
- Prep Time: 25
- Cook Time: 25
- Total Time: 50
- Yield: 12 1x
Ingredients
For the cupcakes
- 9 oz. (250g) damson plums
- 3.5 oz. (100g) plum jam
- 1/2 cup (120g) butter, melted
- 2 cups (250g) all-purpose flour
- 1/3 cup (50g) ground hazelnuts
- 2 tsp. baking powder
- 2 eggs
- 2 egg yolks
- 2/3 cup (125g) sugar
- 1 tsp. vanilla extract
- pinch of salt
- 1/3 cup (75ml) soy milk vanilla flavor (or regular milk)
For the meringue topping
- 2 egg whites
- 1/3 cup (75g) sugar
- ground cinnamon (optional)
Instructions
- Preheat the oven to 350˚F (175°C). Line a muffin tin with 12 paper liners and set aside.
- Wash and dry the damson plums. Remove the stone and cut into small pieces. Mix with the plum jam and set aside. In a medium sized bowl mix the flour with baking powder and ground hazelnuts. Set aside. Separate two eggs and let the egg whites chill in the fridge.
- Melt the butter. In a large bowl add the butter, sugar, vanilla extract and salt and mix. Add the egg yolks and the two eggs and mix all well until light and fluffy.
- Fold in the flour mix until just incorporated – if you mix too much, the result is a heavy and dense muffin. Gently fold in the damson plum pieces. Fill the paper liners 2/3 full and let bake for 15-20 minutes.
- In a clean (fat free) bowl add the two egg whites and beat on high speed. Slowly add the sugar and beat until the sugar has dissolved completely and stiff peaks form. Transfer into a piping bag with a star tip.
- When the muffins are done, take them out of the oven and immediately pipe a swirl of beaten egg whites on top. Put back into the oven and bake for another 5 minutes. Take out of the oven and let cool on a cooling rack. If the meringue did not brown enough at the edges, you can use a blowtorch to darken that parts – but be careful – the meringue burns easily. Dust with ground cinnamon (optional).
Notes
- Enjoy baking!