I love a good pie. This one is awesome!
It’s a sweet temptation :) With a hint of saltiness hidden in the crust. I guess that is the reason for the name of this pie. A sweet dessert with a fresh salty breeze from the sea – sounds almost like something they would say in one of those cheesy romantic novels with a long haired stud and his mistress on the cover – haha ;)

It is basically a lemon pie with a salty crust instead of the regular more sweet version with biscuits – topped with a huge pile of whipped cream. Other lemon pies often come with a meringue on top – after having this I can say both works well with the lemon flavor, but I prefer the whipped cream, even though that is probably the worst case for a healthy diet. You should probably go easy on the pie and only have a small piece – if you can ;)
Note: The recipe asks for saltine crackers – you can buy them in a store of course – but you could also make them yourself (recipe here) – it is easy :)
INGREDIENTS / ZUTATEN
6 oz. (170g) saltine crackers
1/2 cup (110) butter, softened
3 tbsp. sugar
For the filling:
14 oz. (400g) sweetened condensed milk
4 egg yolks
1/2 cup (120ml) lemon juice (3-4 lemons)
7 oz. (400g) heavy cream, whipped
flaky sea salt
170g Salzkräcker
110g weiche Butter
3 EL Zucker
Für die Füllung:
400g gezuckerte Kondensmilch (Milchmädchen)
4 Eigelb
120ml Zitronensaft (3-4 Zitronen)
400g Schlagsahne, aufgeschlagen
Meersalzflocken
DIRECTIONS / ZUBEREITUNG
2. Preheat the oven to 350˚F (175°C). Take the pie crust out of the fridge and bake in the middle of the oven for about 16-18 minutes or until the crust is golden brown. Take out of the oven and let cool in the pie dish on a wire rack.
3. In a large bowl beat the egg yolks until pale and fluffy. Add the sweetened condensed milk and mix until combined. Add the lemon juice and mix until all is well combined. Pour into the pie crust and and bake for about 16-18 minutes until the filling has set. Let cool completely and then place in the fridge for at least 1 hour. Garnish the cake with whipped cream and sprinkle with some sea salt.
2. Den Ofen auf 175°C (350°F) vorheizen. Die Pieform aus dem Kühlschrank nehmen und in der Mitte des Ofens für 16-18 Minuten backen – der Boden sollte goldbraun sein. Herausnehmen und auf einem Kuchengitter abkühlen lassen.
3. In einer großen Schüssel die Eigelb aufschlagen, bis sie hell und luftig sind. Gezuckerte Kondensmilch zugeben und verrühren. Zitronensaft zugeben und alles gut verrühren. In auf dem gebackenen Boden verteilen und für 16-18 Minuten backen – die Füllung sollte sich gesetzt haben. Komplett abkühlen lassen und dann für mindestens 1 Stunde in den Kühlschrank stellen. Mit geschlagener Sahne dekorieren und mit etwas Meersalz bestreuen.
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Here is a version of the recipe you can print easily.
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Atlantic Beach Pie
- Prep Time: 20
- Cook Time: 30
- Total Time: 60
Ingredients
For the crust
- 6 oz. (170g) saltine crackers
- 1/2 cup (110) butter, softened
- 3 tbsp. sugar
For the filling
- 14 oz. (400g) sweetened condensed milk
- 4 egg yolks
- 1/2 cup (120ml) lemon juice (3–4 lemons)
- 7 oz. (400g) heavy cream, whipped
- flaky sea salt
Instructions
- Fill the crackers in a plastic bag and crush with a rolling pin until you get fine crumbs (but not dust!). Add together with the sugar to a large bowl and mix. Add the butter in small pieces and rub with your fingers until you get streusel. Transfer to an 8 inch (20cm) pie dish and press to the sides and bottom. Let cool in the fridge for at least 15 minutes.
- Preheat the oven to 350˚F (175°C). Take the pie crust out of the fridge and bake in the middle of the oven for about 16-18 minutes or until the crust is golden brown. Take out of the oven and let cool in the pie dish on a wire rack.
- In a large bowl beat the egg yolks until pale and fluffy. Add the sweetened condensed milk and mix until combined. Add the lemon juice and mix until all is well combined. Pour into the pie crust and and bake for about 16-18 minutes until the filling has set. Let cool completely and then place in the fridge for at least 1 hour. Garnish the cake with whipped cream and sprinkle with some sea salt.
Notes
- Enjoy baking!
Nutrition
- Serving Size: 6
Ich liebe Lemon Pie, Lemon Tarte, Lemoncurd etc. Dein Kuchen lacht mich heute im grauen Büroalltag geradezu an und lässt meine Stimmung aufhellen, Ich denke zurück an den Urlaub mit einem unvergesselichen Lemon-Erlebnis und dass ich doch schon lange selbst wieder etwas derartiges backen wollte. Werde dein Rezept daher nun abspeichern!
Hey, du bist ja auch in Berlin, da könntest du mir doch direkt ein Stück zukommen lassen ;-)
Liebe Grüße
Doreen
Hallo Doreen,
wenn noch was da wäre, würde ich Dir glatt welchen geben – nur leider ist der schon längst in diversen Mägen gelandet ;)
Hoffe er schmeckt dir, wenn Du ihn machst… aber mache mir da eigentlich keine großen Sorgen – ist wirklich sehr lecker!
LG
Marc
Was für ein Wahnsinns-Kuchen und so easy zu machen. Danke für’s Teilen :-) Liebe Grüsse, Heike
Freut mich dass er Dir gefällt – ist wirklich lecker :)
LG
Marc