Cookie Friday is in da house! Once again – totally new for you all, right?! Seems there is a pattern :P So today we (yes we) have some vegan cookies for you. Me and Tanja – my guest for today’s Cookie Friday!
I love my Cookie Friday – especially cause cookies are such a diverse topic :) You can try so many things and (almost) all the time you get something really nice! That’s why I was pretty happy, when the cookies came back home – the first months this year were dedicated to guest bloggers that came up with awesome recipe each Friday. I really loved every single recipe, but I would have liked to bake them myself, take the pictures and all… ;P
Well, the last couple weeks I could make everything myself again and came up with some nice recipes I think – for example these stuffed cookies with Nutella and peanut butter or this slightly oversized chocolate chip cookie with salted caramel :)) The urge to make cookies is smaller again and I am ready for new guests for #CookieFriday :P Of course I am still working backstage to make more and more cookies… Anyways – from now on there will be guests, but not as many as before – maybe once a month? Yeah that sounds good – I can do without my own cookies once a month :P
The beginning of the new “Cookie Friday with Guests” will be done by Tanja from ihana.eu – I am really happy about that, cause I like her pictures a lot! She is really great with light and shadow – I love it! So let’s say hi to Tanja – hope your German is good for the next part ;) Happy Cookie Friday!
Hallo, ich bin Tanja, wohne bei Stuttgart und blogge seit ziemlich genau 3 Jahren auf ihana.eu. Eine meiner größten Leidenschaften ist das vegane Kochen und Backen. Das Ausprobieren neuer, gerne auch ausgefallener Rezepte, macht mir riesigen Spaß.
Auch Gluten kommt bei mir nur sehr selten auf den Teller. Lange habe ich mich deshalb auch nicht so richtig ans Backen gewagt. Backen ohne Ei, Milch und Weizenmehl? Unmöglich. Zumindest dachte ich das lange Zeit. Mittlerweile bin ich da komplett anderer Meinung. Denn es gibt so viele großartige Alternativen. Und immer wieder bin ich aufs Neue überrascht, wie einfach es ist, leckere vegane und glutenfreie Gerichte zu zaubern.
Außerdem liebe ich Kekse in allen Variationen. Und auch die gelingen ganz hervorragend mit den richtigen Zutaten. So musste ich gar nicht lange überlegen, als der liebe Marc mich fragte, ob ich beim Cookie-Friday dabei sein möchte. An dieser Stelle auch noch mal ganz lieben Dank für die Einladung! Diese Kekse hier habe ich zum ersten Mal gemacht. Ich habe das Rezept gesehen und wusste sofort: Die MUSS ich ausprobieren. Bindemittel sind unter anderem Apfelmus, Johannisbrotkernmehl und Natron. Und die machen ihre Arbeit wirklich gut. Kokosöl und Kokosblütenzucker verleihen dem Gebäck dann noch einen leicht exotischen Charakter. Einfach herrlich.
Das Krümelmonster, quasi ein Held meiner Kindheit, und ich haben sie allerdings schon alle verputzt – das Rezept zum Selbermachen lasse ich euch aber natürlich sehr gerne da.
Viel Spaß beim Backen und viele liebe Grüße,
Eure Tanja
INGREDIENTS / ZUTATEN
1 1/2 tbsp. chia flour
1/2 tbsp. locust bean gum
1 tbsp. vinegar
1/4 tsp. salt
1/4 cup (40g) coconut blossom sugar
1/4 cup (60ml) coconut oil
1 cup (150g) rice flour
1.75 oz. (50g) cornstarch
1 tsp. baking soda
1 tsp. baking powder
1/4 cup (20g) cocoa nibs
1 1/2 EL Chia-Mehl
1/2 EL Johannisbrotkernmehl
1 EL Essig
1/4 TL Salz
40g Kokosblütenzucker
60ml Kokosöl
150g Reismehl
50g Speisestärke
1 TL Natron
1 TL Backpulver
20g Kakaonibs
DIRECTIONS / ZUBEREITUNG
2. Make small balls of dough with the help of a spoon or with your hands, flatten them and place on a baking sheet lined with baking parchment. Bake for 10-12 minutes.
2. Nun entweder mit einem Löffel oder mit der Hand eine kleine Portion Teig zu einer Kugel formen. Diese dann platt drücken und auf ein mit Backpapier ausgelegtes Blech legen. Die Kekse koönnen jetzt für etwa 10-12 Minuten in den Ofen.
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Here is a version of the recipe you can print easily.
PrintVegan Cookies with Cocoa Nibs
- Prep Time: 10
- Cook Time: 12
- Total Time: 30
Ingredients
- 1/2 cup (120ml) apple sauce
- 1 1/2 tbsp. chia flour
- 1/2 tbsp. locust bean gum
- 1 tbsp. vinegar
- 1/4 tsp. salt
- 1/4 cup (40g) coconut blossom sugar
- 1/4 cup (60ml) coconut oil
- 1 cup (150g) rice flour
- 1.75 oz. (50g) cornstarch
- 1 tsp. baking soda
- 1 tsp. baking powder
- 1/4 cup (20g) cocoa nibs
Instructions
- Preheat the oven to 350˚F (180°C). In a large bowl mix all ingredients until well combined. Add more rice flour if the dough is too sticky.
- Make small balls of dough with the help of a spoon or with your hands, flatten them and place on a baking sheet lined with baking parchment. Bake for 10-12 minutes.
Notes
- Enjoy baking!