Today I have something typical German again on the Christmas Cookie Plate: Nürnberger Lebkuchen! You can get them here in every supermarket, but as we all know – if you do it yourself at home it is much better ;) And you know exactly what’s in it…!

This recipe for the Lebkuchen (gingerbread) is a easy one – it is not an original “Nürnberger Lebkuchen” recipe – I would never say that – that’s why I am leaving the “original” part out of the title – but I think it gets close – well almost :P Nonetheless they turned out great with great flavors. The good thing, when you do them at home – you decide what’s in it. Some people for example don’t like the citrus peel that much, so you reduce the amount or leave it out completely. You can also decide what kind of glaze you use – I like the one with sugar much more than the one with chocolate ;)
Happy baking!
INGREDIENTS / ZUTATEN
For the ginger bread:
2.6 oz. (75g) candied orange peel
2.6 oz. (75g) candied lemon peel
1/4 tsp. salt of the hartshorn
1 tbsp. milk
6 eggs (medium)
13.2 oz. (375g) sugar
1 pinch of salt
1 tsp. vanilla extract
1 1/2 cups (150g) sliced almonds
3 cups (375g) all-purpose flour
0.5 oz. (15g) ginger bread spice*
45 round baking wafers (Ø 2.75 inches)
For the chocolate/sugar glaze:
8.8 oz. (250g) semi-sweet chocolate coating (70% cocoa)
0.9 oz. (25g) coconut oil, hardened
2 tbsp. milk
1 1/3 cups (175g) confectioner’s sugar
1–2 tbsp. fresh lemon juice
* If you don’t have ginger bread spice, you can easily make it yourself – mix 4 tbsp. ground cinnamon, 1 tbsp. clove powder, 1 tsp. allspice, 1/2 tsp. nutmeg, 1/2 tsp. ground coriander, 1 tsp. cardamom, 1 tsp. ground ginger and 1/2 tsp. mace powder – store in an airtight container in a dark place.
Für die Lebkuchen:
75g Orangeat
75g Zitronat
1/4 TL Hirschhornsalz
1 EL Milch
6 Eier (Größe M)
375g Zucker
1 Prise Salz
1 TL Vanille Extrakt
150g Mandelblättchen
375g Mehl
15g Lebkuchengewürz
45 runde Backoblaten (Ø 70mm)
Für die Glasuren:
250g Zartbitterkuvertüre (70% Kakao)
25g Kokosfett
2 EL Milch
175g Puderzucker
1–2 EL Zitronensaft


DIRECTIONS / ZUBEREITUNG
2. Add candied orange and lemon peel, almonds, flour, the milkmix and ginger bread spice to the bowl and mix until all is well combined. You will get a soft batter, not a firm dough. Cover and let rest for 24 hours in a cool place.
3. Preheat the oven to 350˚F (175°C). Line two baking sheets with baking parchment. Using a spatula or a knife, transfer a small amount of the batter on each of the baking wafers (works best if you wet the knife). Don’t use too much batter for one wafer – it will spread while baking. Leave a 0.2 inch border.
4. Place the wafers on the baking sheets, leaving enough space inbetween. Bake one baking sheet at a time for 20 minutes. Take out of the oven and transfer to a wire rack and let cool down a bit.
5. While the ginger bread is baking, prepare the sugar and chocolate glaze. For the chocolate glaze chop the chocolate coating and coconut oil. Place in a heatproof bowl over simmering water and let melt. Let cool down again. For the sugar glaze heat up the milk. Sift the confectioner’s sugar into a bowl and add milk and lemon juice. Stir until you get a smooth glaze.
6. Glaze half of the still warm ginger bread with chocolate and the other half with the sugar glaze. Let cool down and dry completely on a wire rack. When cooled transfer to two tin boxes and store the ginger bread with layers of sandwich paper inbetween for 2 weeks in a cool place before serving.
2. Orangeat, Zitronat, Mandeln, Mehl Milchmix und Lebkuchengewürz zufügen und alles gut verrühren. Es entsteht kein fester Teig, sondern eher eine dickflüssige Masse. Zugedeckt an einem kühlen Ort ca. 24 Stunden ruhen lassen.
3. Den Ofen auf 175°C (350°F) vorheizen. Zwei Bleche mit Backpapier auslegen. Teigmasse mit einem Spatel oder Messer gleichmäßig auf die Oblaten verteilen und glattstreichen (funktioniert am besten, wenn man das Messer nass macht). Nicht zu viel Teig auf eine Oblate – der Teig läuft weit auseinander. Einen ca. 0,5 cm breiten Rand frei lassen.
4. Die Lebkuchen mit genügend Abstand auf die Backbleche legen. Nacheinander im Backofen 20 Minuten backen. Aus dem Ofen nehmen und auf einem Kuchengitter etwas abkühlen lassen.
5. Wärend die Lebkuchen noch im Ofen sind, schon einmal die Glasuren vorbereiten. Für die Schokoladenglasur die Kuvertüre und Kokosfett grob hacken und über einem Topf mit köchelndem Wasser schmelzen. Etwas abkühlen lassen. Für die Zuckerglasur die Milch erhitzen. Puderzucker in eine Schüssel sieben. Heiße Milch und Zitronensaft zugeben und alles glatt rühren.
6. Die Hälfte der noch warmen Lebkuchen mit der Schokoladenglasur überziehen. Restliche Lebkuchen mit der Zuckerglasur überziehen. Alle Lebkuchen auf ein Kuchengitter legen und Glasuren etwas anziehen lassen. Lebkuchen in zwei gut verschließbare Blechdosen legen (Butterbrotpapier zwischen die einzelnen Lagen legen) und am besten vor dem Verzehr zwei Wochen an einem kühlen Ort ruhen lassen.


Craving more? Keep in touch on Facebook, Twitter, Instagram and Pinterest for new post updates and more. You can also contact me with any questions or inquiries!
Print
Nürnberger Lebkuchen
- Prep Time: 40
- Cook Time: 20
- Total Time: 1530
- Yield: 45 1x
Ingredients
For the gingerbread
- 2.6 oz. (75g) candied orange peel
- 2.6 oz. (75g) candied lemon peel
- 1/4 tsp. salt of the hartshorn
- 1 tbsp. milk
- 6 eggs (medium)
- 13.2 oz. (375g) sugar
- 1 pinch of salt
- 1 tsp. vanilla extract
- 1 1/2 cups (150g) sliced almonds
- 3 cups (375g) all-purpose flour
- (15g) ginger bread spice*
- 45 round baking wafers (Ø 2.75 inches)
For the glaze
- 8.8 oz. (250g) semi-sweet chocolate coating (70% cocoa)
- 0.9 oz. (25g) coconut oil, hardened
- 2 tbsp. milk
- 1 1/3 cups (175g) confectioner’s sugar
- 1–2 tbsp. fresh lemon juice
Instructions
- Cut the candied orange and lemon peel into small pieces. Dissolve the salt of the hartshorn in one tablespoon of cold milk. In a large bowl beat eggs, sugar, salt an vanilla extract until light and fluffy (6-8 minutes).
- Add candied orange and lemon peel, almonds, flour, the milkmix and ginger bread spice to the bowl and mix until all is well combined. You will get a soft batter, not a firm dough. Cover and let rest for 24 hours in a cool place.
- Preheat the oven to 350˚F (175°C). Line two baking sheets with baking parchment. Using a spatula or a knife, transfer a small amount of the batter on each of the baking wafers (works best if you wet the knife). Don’t use too much batter for one wafer – it will spread while baking. Leave a 0.2 inch border.
- Place the wafers on the baking sheets, leaving enough space inbetween. Bake one baking sheet at a time for 20 minutes. Take out of the oven and transfer to a wire rack and let cool down a bit.
- While the ginger bread is baking, prepare the sugar and chocolate glaze. For the chocolate glaze chop the chocolate coating and coconut oil. Place in a heatproof bowl over simmering water and let melt. Let cool down again. For the sugar glaze heat up the milk. Sift the confectioner’s sugar into a bowl and add milk and lemon juice. Stir until you get a smooth glaze.
- Glaze half of the still warm ginger bread with chocolate and the other half with the sugar glaze. Let cool down and dry completely on a wire rack. When cooled transfer to two tin boxes and store the ginger bread with layers of sandwich paper inbetween for 2 weeks in a cool place before serving.
Notes
- * If you don’t have ginger bread spice, you can easily make it yourself – mix 4 tbsp. ground cinnamon, 1 tbsp. clove powder, 1 tsp. allspice, 1/2 tsp. nutmeg, 1/2 tsp. ground coriander, 1 tsp. cardamom, 1 tsp. ground ginger and 1/2 tsp. mace powder – store in an airtight container in a dark place.
Hey Marc!
Als echte Nürnbergerin muss ich dir ein Kompliment aussprechen – die Lebkuchen sind dir sehr gelungen :-) Bei dir werden die so schön glatt mit dem Mehl, meine sind aus 100% Nüssen, die haben dann immer so ein bisschen eine “bewegte Oberfläche” wie wir das nennen haha ;-) Lebkuchen-TÜV bestanden *lach*
GLG Julia
Danke :) War mein erster Versuch – war zu Anfang etwas skeptisch, weil der Teig recht ungewöhnlich ist – aber hat dann ja doch geklappt – und sie schmecken auch richtig gut :))
Also echte Nürnberger Lebkuchen werden ohne Mehl gemacht.
Hallo Jasmin!
Das stimmt so leider nicht ganz – Original Nürnberger Lebkuchen werden mit wenig oder keinem Mehl gemacht – Mehl kann also durchaus drin sein. Wenn Du den Artikel gelesen hast, wirst du aber auch sicher gemerkt haben, dass ich extra erwähnt habe, dass dies hier keine Originalen Nürnberger Lebkuchen sind :)
Grüße
Marc
Hi Marc, can I substitute the 1/4 tsp. salt of the hartshorn with 1/2 tsp. baking powder?
Hi Christine,
I have not tried to exchange these raising agents. From what I read, it’s not that easy since they react a bit differently and also give the baked goods different flavors.
Sorry for not being really helpful here.
Cheers, Marc