Time goes by so fast these days… the week started “meh” with Monday and suddenly it’s Cookie Friday again! Yay! Time again for some… coo….brow…broo…?! Well we will find out later what my guest brought along… enjoy that beautiful picture fist – made me drooling instantly ;)
So Cookie Friday has been taken over again by one of my dear blogger colleagues: This time it’s Indra from “Photolixieous”! She brought me (and you if you are fast enough to grab one) delicious “Brookies” and some beautiful pictures! Every time I see pictures of Indra my jaw is dropping, cause she takes such good pictures. (If a publisher is reading this – give her a book deal already! I want to buy a book with nice recipes and beautiful pictures! ;) I mean it!) Anyways – go to her blog and you will see what I’m talking about. Enough talking – I should hand over to Indra, so she can tell you a bit more about herself and those brookies! (in German)
Hallo Ihr Lieben,
Ich freue mich riesig, Euch heute hier am Cookie Friday begrüßen zu dürfen. Yay! Ich bin nämlich selbst ein großer Fan dieser kleinen runden oder auch eckigen Dinger. Mein Name ist übrigens Sabine Indra Kaldewey (Rufname: Indra), ich bin 38 Jahre alt, Foodie durch und durch und blogge seit Februar 2014 als Lixie Pott auf meinem kleinen aber feinen Blog, der sich „Photolixieous“ nennt. Photolixieous steht für „Photografie, Lixie und delicious“ und ich denke, dass diese 3 Wörter meinen Blog auch wirklich gut umschreiben. Neben vielen Fotos, die ich alle selbst mache, findet ihr jede Menge leckere Rezepte und erfahrt natürlich auch immer wieder ein wenig über mich. Das besondere an meinen Rezepten ist außerdem, dass sie überwiegend histaminarm und damit z.B. für Personen mit Histaminintoleranz oder auch Neurodermitis geeignet sind. Aber auch alle anderen Personen sind natürlich herzlich dazu eingeladen, alle Leckereien durchzuprobieren und ordentlich zu schlemmen.
Nun aber weg von mir und hin zu dem, was den Freitag (außer, dass er der nächste Tag am Wochenende ist) noch so aufregend und fantastisch macht. Habt ihr euch schon einmal mit dem Thema „Hybrid-Food“ beschäftigt? Ob Cronut (Criossant und Donut), Bruffin (Brioche gekreuzt mit einem Muffin) oder Cragel (innen Croissant, außen Bagel), die wohl leckerste Verschmelzung von zwei Süßspeisen ist der „Brookie“.
Der Brookie ist eine Kombination aus Brownie und Cookie! Ich denke, ich brauche euch nicht erzählen, wie unverschämt lecker diese Kombi schmeckt, oder? Solltet ihr ihn aber tatsächlich noch nicht probiert haben, dann holt euch im Folgenden das Rezept und ladet eure Family und Freunde zum Schlemmen ein. Oder ihr esst die Dinger alle alleine auf. Aber Vorsicht, wer einmal anfängt, der kann nur ganz schwer wieder aufhören. :-D
Ich habe sie dieses Mal übrigens ganz handlich für euch in Muffinförmchen gebacken. So sind die Portionen gleich perfekt aufgeteilt und man kann den Brookie sogar wunderbar auf der Hand außer Haus mitnehmen.
Genug gequatscht. Ran an die Rührschüsseln und Zutaten. Viel Spaß beim Backen und Verspeisen. ☺
Dir, lieber Marc, sage ich vielen lieben Dank dafür, dass ich heute dein Gast sein darf. Es ist mir eine besondere Ehre, ein Teil des Cookie Friday sein zu dürfen.
Habt alle einen wundervollen und genussreichen Tag. Stay tuned…
Eure Lixie
I’m not gonna translate word by word, but for the ones that don’t speak German: Indra aka. Lixie was saying that she started her blog in 2014 called „Photolixieous“ where everything is about “photography”, “Lixie” and “delicious(ness)” – which leads to the name of her blog :) What’s special about her blog – most of her recipes are low on histamine, means you can make them if you have histamine intolerance or neurodermitis. Have to be honest, don’t know much about that topic – only that for example convenience foods are taboo… guess this recipe is not low on histamine because of the chocolate…? Have to ask her ;)
Back to the brookies. They are one of those “hybrid foods” like Cronuts, Cruffins, Bruffins or Cragels (funny names, right?). The brookie is a combination of a brownie and a cookie. Not quite what you expect for “Cookie Friday”, but everything related to cookies is allowed! :) Well… that’s more or less what she said in German – of course it was a bit more, but I wanted to keep it short, so you can finally get to the recipe. Oh and she said I am very good looking….. just kidding. I could translate it any way, you would not notice, right? :P Haha – just kidding.
Thanks a lot Indra aka. Lixie for that nice recipe and those beautiful pictures! I am thinking about framing the picture with the fork and hang it in my kitchen – I love it! :) Anyways – you are welcome back anytime – with cookies, brownies or brookies. Everything! Thanks again! Now the recipe…. Cheers!
INGREDIENTS / ZUTATEN
For the cookie topping:
8.8 oz. (250g) butter, at room temperature
1 1/4 cups (250g) sugar
2 2/3 cups (350g) spelt flour
pinch of salt
2 eggs
1 vanilla bean pod
1 tsp. baking powder
2/3 cup (100g) chocolate chunks
flour for dusting
For the brownie:
8.8 oz. (250g) butter
7 oz. (200g) dark chocolate coating (use white chocolate coating for a version low on histamine)
6 eggs
1 1/2 cups (300g) sugar
2/5 cup (100ml) heavy cream
1 1/2 cups (200g) spelt flour
1 1/4 cup (100g) spelt flakes
1 tsp. baking powder
2/3 cup (100g) chocolate chunks
2/3 cup (125g) almonds, blanched (or walnuts)
Für den Cookie-Aufsatz:
250g Butter (vorher aus dem Kühlschrank nehmen)
250g Zucker
350g Dinkelmehl (Typ 630)
1 Prise Salz
2 Eier
das Mark einer Vanilleschote
1 gehäufter TL Backpulver
100g Chocolate Chunks (s.o.)
etwas Mehl zum Formen
Für den Brownie:
250g Butter
200g dunkle Kuvertüre (als histaminarme Variante empfehle ich weiße Kuvertüre!)
6 Eier
300g Zucker
100ml Sahne
200g Dinkelmehl (Typ 630)
100g Dinkelflocken
1 gehäufter TL Backpulver (oder Alternativprodukt)
100g Chocolate Chunks (s.o.)
125g Mandelkerne (ganz und geschält) oder alternativ Walnüsse
DIRECTIONS / ZUBEREITUNG
2. Preheat the oven to 375˚F (190°C). Add the butter and chocolate coating to saucepan and melt. Be careful – the mixture should not boil! As soon as the butter and chocolate are well combined, remove from the heat and let cool down.
3. Add the eggs and sugar to a bowl and mix on high speed until light and fluffy – the volume should have increased a lot, so this step can take some time. Set aside. Add the heavy cream to the cooled butter-chocolate mixture and mix well. Add slowly to the egg mixture and mix until well combined. In a separate bowl mix flour with spelt flakes and baking powder. Add in small portions to the bowl with the batter and mix in. Fold in the chocolate chunks and almonds (if you like, you can roast the almonds before).
4. Line muffin tins with 36 paper liners and divide the batter evenly – fill the liners only half full. Take the cookie dough out of the fridge, form 36 balls and flatten them a bit. If the dough sticks to your hands, use a bit of flour. Place the cookies on top of the brownie batter and bake for about 20 minutes.
5. Take out of the oven and let cool down a bit. Serve still warm with some ice cream and/or decorate with fruits and berries.
2. Den Backofen auf 190°C (375°F) vorheizen. Die für den Brownie-Teig Butter zusammen mit der Kuvertüre in einem Topf erhitzen und zum Schmelzen bringen. (Butter und Kuvertüre dürfen dabei nicht kochen). Zwischendurch umrühren. Sobald Butter und Kuvertüre geschmolzen sind und sich miteinander verbunden haben, den Topf von der Herdplatte nehmen und die Masse ein wenig auskühlen lassen.
3. In der Zwischenzeit den Zucker zusammen mit den Eiern zu einer schaumigen Masse verrühren. Damit der Teig schön locker wird und aufgeht, sollte die Masse deutlich an Volumen zugelegt haben, um sie weiter zu verarbeiten. Das kann je nach Gerät ebenfalls einen Moment dauern. Sind Butter und Kuvertüre etwas abgekühlt, wird im nächsten Schritt die Sahne hinein gegeben. Alles gut verrühren und nach und nach unter die Eimasse geben. Weiterhin rühren. Anschließend Mehl, Dinkelflocken und Backpulver miteinander vermischen und ebenfalls löffelweise zur Ei-Masse dazu fügen. Nun noch die grob zerhackte Kuvertüre und die Mandelkerne unterheben. (Wer möchte, kann die Mandelkerne vorher kurz anrösten).
4. Den fertigen Brownie-Teig gleichmäßig in ca. 36 Muffinförmchen verteilen. Die Form jeweils zur Hälfte damit füllen. Den Cookieteig aus dem Kühlschrank nehmen. Aus dem Teig Kugeln formen (Größe: ca. 3 cm Durchmesser) und diese dann ein wenig platt drücken. Das geht am besten per Hand. Den Teig ggf. während der Verarbeitung mit etwas Mehl bestäuben, damit er nicht an den Händen kleben bleibt. Die geformten Cookies auf dem Brownie-Teig in die Muffinform setzten. Den Brookie nun für ca. 20 Minuten im vorgeheizten Backofen backen.
5. Anschließend aus dem Backofen entnehmen, etwas abkühlen lassen und noch warm genießen. Serviert ein wenig Eis dazu oder garniert den Brookie außerdem noch mit ein wenig Frucht.
Craving more? Keep in touch on Facebook, Twitter, Instagram and Pinterest for new post updates and more. You can also contact me with any questions or inquiries!
Here is a version of the recipe you can print easily.
Brookie – Brownie meets Cookie
- Prep Time: 45
- Cook Time: 20
- Total Time: 140
- Yield: 36 1x
Ingredients
For the cookie topping
- 8.8 oz. (250g) butter, at room temperature
- 1 1/4 cups (250g) sugar
- 2 2/3 cups (350g) spelt flour
- pinch of salt
- 2 eggs
- 1 vanilla bean pod
- 1 tsp. baking powder
- 2/3 cup (100g) chocolate chunks
- flour for dusting
For the brownie
- 8.8 oz. (250g) butter
- 7 oz. (200g) dark chocolate coating (use white chocolate coating for a version low on histamine)
- 6 eggs
- 1 1/2 cups (300g) sugar
- 2/5 cup (100ml) heavy cream
- 1 1/2 cups (200g) spelt flour
- 1 1/4 cup (100g) spelt flakes
- 1 tsp. baking powder
- 2/3 cup (100g) chocolate chunks
- 2/3 cup (125g) almonds, blanched (or walnuts)
Instructions
- Start with the cookie dough. Add the butter, sugar, salt and vanilla seeds of the vanilla bean pod and beat on high speed until light and fluffy – that might take some time. Whisk the eggs in a separate cup or bowl and add gradually to the bowl with the butter mixture – mix until well combined. Mix flour with baking powder, add in small portions and mix in. Cover the dough with some plastic wrap and place in the fridge for about 1 hour.
- Preheat the oven to 375˚F (190°C). Add the butter and chocolate coating to saucepan and melt. Be careful – the mixture should not boil! As soon as the butter and chocolate are well combined, remove from the heat and let cool down.
- Add the eggs and sugar to a bowl and mix on high speed until light and fluffy – the volume should have increased a lot, so this step can take some time. Set aside. Add the heavy cream to the cooled butter-chocolate mixture and mix well. Add slowly to the egg mixture and mix until well combined. In a separate bowl mix flour with spelt flakes and baking powder. Add in small portions to the bowl with the batter and mix in. Fold in the chocolate chunks and almonds (if you like, you can roast the almonds before).
- Line muffin tins with 36 paper liners and divide the batter evenly – fill the liners only half full. Take the cookie dough out of the fridge, form 36 balls and flatten them a bit. If the dough sticks to your hands, use a bit of flour. Place the cookies on top of the brownie batter and bake for about 20 minutes.
- Take out of the oven and let cool down a bit. Serve still warm with some ice cream and/or decorate with fruits and berries.
Notes
- Enjoy baking!
These pictures and the concept of the Brookie are divine! I love this post, the lighting on the fork and the muffin is just beautiful. Have a great weekend.
Boah – das klingt so gut, dass mein für morgen geplanter Apfelkuchen gerade echt unattraktiv wird.
Das Rezept ist aber gespeichtert und wird bei der nächsten Gelegenheit unbedingt nachgebacken :)