Today is Cookie Friday and my guest today is Natascha from the blog “Das Küchengeflüster“! I am more than happy she’s here and that she’s brought some delicious cookies along – Lemon Crinkle Cookies. Sounds great, right? :)
Unfortunately I did not have the chance yet to meet Natascha “live and in person” – but I know her some time already “virtually” cause of several blogger events we both were part of. Alone from that I can tell you I am a big fan of her :) Let me give you a little example why…. if there is a blogger event – let’s say a bunch of food bloggers decides to try some recipes, prepare them and post them on their blogs all at the same time (yes we do weird stuff like that sometimes) – while we are still deciding and chatting about it – Natasha already has the cake in the oven, is writing her blogpost and setting up the scenery for her pictures she is about to shoot of the cake :P Yes she is that fast and organized – it is amazing! I wished I was like that sometimes (but I am not!) ;)
Anyways – back to #CookieFriday ;) Natascha has a similar section/event on her blog for some time now – her “Cookie Friday” is “Waffle Sunday” :) Every sunday you can find delicious waffles on her blog – one more reason to visit the blog, right? I think I should let Natascha take over now – I bet she already prepared another 5-layer cake while I am still trying to find words here :P
Hallo ihr Lieben,
ich kann euch garnicht sagen, wie sehr ich mich freue, hier und heute Gast sein zu dürfen. So wie auch ihr, bin ich ein totaler Fan von Marc! Steh total auf die Kreativität, die er in all seine Rezepte, Bilder und ausgefallenen Köstlichkeiten steckt. Und erst die Videos die er bereits gemeinsam mit Kitchen Stories gedreht hat, hauen mich förmlich aus den Latschen. Aber was erzähle ich euch da, ihr wisst ganz bestimmt, was ich meine ;) Bake to the roots ist für mich einfach einer der Top Blogs, den ich nicht missen wollte.
Nun möchte ich, bevor es zu meinem mitgebrachtem Rezept geht, kurz über mein Foodblogger-Dasein erzählen. Mein Name ist Natascha und bin „Blog-Mutti“ bei www.das-kuechengefluester.de . Gebacken habe ich schon immer unheimlich gerne und freue mich wie ein kleines Kind, wenn ich in meiner Küche stehe, dem Geräusch meiner Küchenmaschine lausche und meiner Phantasie freien Lauf lassen kann. Das Interesse am Fotografieren kam erst etwas später dazu. Schließlich verband ich beide Hobbys und kurze Zeit später war mein Herzstück, „Das Küchengeflüster“, auch schon geboren.
Doch jetzt aber mal schnell zum heutigen Rezept. Den Cookie Friday versüße ich euch in Form von superleckeren Lemon Crinkle Cookies. Die Zubereitung sowie Herstellung ist kinderleicht und superschnell gemacht. Durch das Wälzen im Puderzucker, bekommen die Kekse beim Backen diese lustige, aufgeplatzte Struktur, die auch optisch einiges verspricht. Ich mag den leicht zitronigen Geschmack sehr, seitdem sind die Cookies ein fester Bestandteil meiner „Cookiebäckerei“!
Nun wünsche ich euch ganz viel Spaß beim Cookies-Backen und verbleibe mit zuckersüßen Grüßen.
„Lieber Marc, vielen lieben Dank, dass ich heute dein Cookie Friday Gast sein durfte, es hat mir unheimlich viel Spaß bereitet!“
Natascha
Now it’s me again. Marc ;)
Thank you so much Natascha – I already love those cookies and will definitely bake them soon! The pictures alone make me drool… Maybe I should tell the bloggers that take over Cookie Friday to send cookies along with their recipes, so I can try immediately :P
INGREDIENTS / ZUTATEN
2 1/3 cups (300g) all-purpose flour
1/2 tsp. salt
1 tsp. baking powder
zest of 1 organic lemon
1/2 cup (115g) butter, at room temperature
1 1/4 cups (150g) sugar
1 tbsp. lemon juice
2 eggs
1/2 cup (60g) confectioner’s sugar for rolling
300g Mehl (Type 405)
1/2 TL Salz
1 TL Backpulver
Abrieb einer ganzen Bio-Zitrone
115g weiche Butter
150g Zucker
1 EL Zitronensaft
2 Eier
60g Puderzucker (zum Wälzen)
DIRECTIONS / ZUBEREITUNG
2. Preheat the oven to 350˚F (175°C). Line two baking sheets with baking pachment and set aside. Sift the confectioner’s sugar into a small bowl. Take the dough out of the fridge and form 36 balls, roll in the confectioner’s sugar and place with enough space in between on the prepared baking sheets. Bake one sheet at a time in the oven for about 15-18 minutes. Take the cookies out of the oven and let rest on the baking sheet for about 5 minutes, then transfer to a wire rack and let cool down completely.
Note: If you place the dough balls in the fridge again after rolling for about 30 minutes more, the should spread much less while baking.
2. Den Ofen auf 175°C (350°F) vorheizen. Zwei Backbleche mit Backpapier auslegen und zur Seite stellen. Puderzucker in ein Schüsselchen sieben. Aus dem kalten Teig, 36 kleine Kugeln formen (ca. 18g pro Kugel). Jede Kugel ordentlich in Puderzucker wälzen und mit etwas Abstand auf die Backbleche geben. Die Bleche nacheinander im heißen Ofen ca. 15-18 Minuten backen. Lemon Crinkle Cookies aus dem Ofen nehmen, für 5 Minuten auf dem Blech ruhen lassen, danach auf einem Kuchengitter komplett abkühlen lassen.
Tipp: Fertige Bällchen vor dem Backen nochmals 30 Minuten kalt stellen, so bleiben sie schön in Form und laufen beim Backen nicht auseinander.
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Here is a version of the recipe you can print easily.
PrintLemon Crinkle Cookies
- Prep Time: 20
- Cook Time: 20
- Total Time: 90
- Yield: 36 1x
Ingredients
- 2 1/3 cups (300g) all-purpose flour
- 1/2 tsp. salt
- 1 tsp. baking powder
- zest of 1 organic lemon
- 1/2 cup (115g) butter, at room temperature
- 1 1/4 cups (150g) sugar
- 1 tbsp. lemon juice
- 2 eggs
- 1/2 cup (60g) confectioner’s sugar for rolling
Instructions
- Mix the flour with baking powder and salt. Set aside. Add the butter, sugar and lemon zest to a large bowl and mix until light and fluffy. Add the eggs one by one and mix well after each addition. Add the flour mix and 1 tablespoon lemon juice and mix until combined – the dough will be quite sticky. Place in the fridge for about 30 minutes.
- Preheat the oven to 350˚F (175°C). Line two baking sheets with baking pachment and set aside. Sift the confectioner’s sugar into a small bowl. Take the dough out of the fridge and form 36 balls, roll in the confectioner’s sugar and place with enough space in between on the prepared baking sheets. Bake one sheet at a time in the oven for about 15-18 minutes. Take the cookies out of the oven and let rest on the baking sheet for about 5 minutes, then transfer to a wire rack and let cool down completely.
Notes
- Enjoy baking!
I love your cookie Friday and discovering new blogs. These look picture perfect and I love the idea of lemon in a cookie.
Have a great weekend all!
Many Thank You’s – These come out just like the picture, texture is perfect they melt in your mouth. Fast becoming my go to cookie!
Happy to hear! I like those cookies a lot too!
Cheers,
Marc