I hope you all have a wonderful Monday! The weather is perfect right now – warm and sunny all the time! Even though summer is still strong, you can find first signs of autumn in the stores: Damson Plums aka. Zwetschgen. I love those little purple fellas – almost as much as I love rhubarb ;)
My guest today – lovely Julia aka. “Das Kocherl” brought us a recipe with those plums. I love it already! Oh and yes… I have a guest today ;)

I don’t know Julia in person – unfortunately. But I know her blog for quite some time already. Julia and I both started blogging in 2014 and since that time I am reading her blog “Das Kocherl” on a regular basis. I am really happy she is here to visit me today. Even happier about the recipe she brought along!
To Julia: Thxs a lot for this spontaneous visit and the “Zwetschgenflecke” – I think we would call it “Datschi” :)
Hallo ihr Lieben!
Ich darf heute zu Gast sein beim lieben Marc, für mich dem absoluten Master of the Kuchensünde. Von Marcs Blog und vor allem seinen genialen Rezepten kann ich nicht genug bekommen. Auf ihn gestoßen bin ich vor 2 Jahren, als er ein Blogevent zum Thema Äpfel hatte – ich habe damals mit Bratapfel-Cupcakes mitgemacht und Mut zur Hässlichkeit bewiesen hihi. Seitdem verfolge ich mit tropfendem Zahn jede seiner neuen Kreationen und habe auch schon das eine oder andere daheim nachgebacken. Vor allen Dingen angetan haben es mir die Nutella Fudge Brownies. Oder der Cotton Cheesecake. Wo ich lang nicht wegschauen konnte war der Haribo Mile High Cake. Oh. My. Gosh. Ich heiße übrigens Kocherl, ähhh, Julia, und blogge seit August 2014 als „Das Kocherl“. Das istbei uns in Bayern ein liebgemeinter Ausdruck für eine Küchenmagd und ich kam damals auf den Namen, weil ich das eben im absolut liebgemeinten Sinn für meinen Mann und meinen kleinen Sohn bin. Das Bloggen ist für mich ein Ausgleich und eine Entspannung zum Mama-Alltag und ich bin froh, dass ich es inzwischen so gut in ebendiesem integrieren konnte. Das war am Anfang nämlich gar nicht so einfach! Bei mir findet ihr süße aber vor allem herzhafte Gerichte aus dem Alltag – was uns schmeckt, wird kurzerhand fotografiert und landet auf dem Blog. Allein schon damit ich mich selbst später mal dran erinnern und es meiner Familie nochmal servieren kann ;-)
Heute mitgebracht habe ich euch leckere Zwetschgenflecke mit Zwetschgen aus meinem Garten!
INGREDIENTS / ZUTATEN
For the dough:
1/4 cup (60ml) hot water
1 tbsp. sugar
0.25 oz. (7g) active dry yeast
3/4 cup (180ml) milk
1 egg
1.75 oz. (50g) butter, melted
1/4 cup (55g) sugar
3 2/3 cups (480g) all-purpose flour
1 tbsp. vegetable oil
For the topping:
28 oz. (800g) damson plums
2 1/3 cups (300g) all-purpose flour
3.5 oz. (100g) butter
1/2 cup (100g) sugar
1 egg yolk
pinch of salt
confectioner’s sugar for dusting
Für den Teig:
60ml heißes Wasser
1 EL Zucker
7g (1 Pkg.) Trockenhefe
180ml Milch
1 Ei
50g Butter, geschmolzen
55g Zucker
480g Mehl (Type 405)
1 EL Pflanzenöl
Für den Belag:
800g Zwetschgen
300g Mehl (Type 405)
100g Butter
100g Zucker
1 Eigelb
1 Prise Salz
Puderzucker zum bestäuben
DIRECTIONS / ZUBEREITUNG
2. While the dough is rising, wash and stone the damson plums, almost half them (they should still be connected at one point), then cut these halves in half (almost) so you get four slices that are still connected. Add the remaining ingredients for the topping to a bowl – butter, sugar, egg yolk and salt – and mix until streusel form. Set aside.
3. Preheat the oven to 390˚F (200°C). As soon as the dough has doubled in size, roll out on a floured surface cut out pices in the size of the tins you have at hand (the big ones were 6.3 inches/16cm and the small ones 4.3 inches/11cm) . Grease the tins and press the dough into the tins. Place the damson plums in the prepared tins and sprinkle the streusel on top. Bake in the oven for about 15 minutes until the streusel get a nice golden color. Take out of the oven and dust with confectioner’s sugar and bake for 5 minutes more. Take out and let cool down completely.
2. Während der Teig geht, wascht ihr die Zwetschgen und halbiert sie. Die halben Zwetschgen schneidet ihr je nach Größe noch 1-2 Mal ein, so dass sie aussehen wie eine Art Fächer. So werden sie schön weich und man kann sie später mit der Gabel schön zerteilen. Für die Streusel mischt ihr Mehl, Butter, Zucker, Eigelb und Salz und verknetet die Zutaten mit derHand zu kleinen Bröseln. Ich finde das geht am schnellsten und leichtesten per Hand und macht nicht noch extra Dreck.
3. Sobald sich der Teig in etwa verdoppelt hat, nehmt ihr ihn aus der Schüssel und rollt ihn auf einer gut bemehlten Fläche aus. Mit euren Formen (hier 16cm und 11cm) gebt ihr etwa die Größe des benötigten Teigs vor und schneidet ihn euch entsprechend kreisrund mit einem Messer aus oder stecht ihn direkt aus falls eure Formen das vom Rand her zulassen. Bei Mini-Tarte-Förmchen geht das z.B. super. Die Backformen fettet ihr mit ein paar Tropfen Pflanzenöl aus und legt den Teig hinein. Den Ofen heizt ihr jetzt auf 200°C (390°F) vor.
4. Auf den Teig ordnet ihr jetzt die Zwetschgen an und gebt eure Streusel darüber. Dann dürfen die Flecken in den Ofen und backen jetzt 15 Minuten bis sie schon leicht goldbraun sind. Jetzt holt ihr sie einmal aus dem Ofen und bestäubt sie mit Puderzucker. Nochmal 5 Minuten backen und der Puderzucker karamellisiert ein bisschen auf den Streuseln. Nach dem Abkühlen könnt ihr die Zwetschgenflecke nochmal bestäuben wenn ihr möchtet.

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Here is a version of the recipe you can print easily.
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Zwetschgenflecken aka. Damson Plum Tartlets
- Prep Time: 45
- Cook Time: 15
- Total Time: 180
- Yield: 4 1x
Ingredients
For the dough
- 1/4 cup (60ml) hot water
- 1 tbsp. sugar
- 0.25 oz. (7g) active dry yeast
- 3/4 cup (180ml) milk
- 1 egg
- 1.75 oz. (50g) butter, melted
- 1/4 cup (55g) sugar
- 3 2/3 cups (480g) all-purpose flour
- 1 tbsp. vegetable oil
For the topping
- 28 oz. (800g) damson plums
- 2 1/3 cups (300g) all-purpose flour
- 3.5 oz. (100g) butter
- 1/2 cup (100g) sugar
- 1 egg yolk
- pinch of salt
- confectioner’s sugar for dusting
Instructions
- Add sugar and hot water to a bowl and mix. Add the yeast and mix in and let sit for about 10 minutes. In a large bowl mix milk, egg, the melted butter and sugar until combined. Add half of the flour and the yeast mixture and start mixing/kneading. Slowly add the remaining flour and mix in. Knead for about 5-8 minutes, then brush with the oil, cover and let rise in a warm place for about 1-2 hours – it should double in size.
- While the dough is rising, wash and stone the damson plums, almost half them (they should still be connected at one point), then cut these halves in half (almost) so you get four slices that are still connected. Add the remaining ingredients for the topping to a bowl – butter, sugar, egg yolk and salt – and mix until streusel form. Set aside.
- Preheat the oven to 390˚F (200°C). As soon as the dough has doubled in size, roll out on a floured surface cut out pices in the size of the tins you have at hand (the big ones were 6.3 inches/16cm and the small ones 4.3 inches/11cm) . Grease the tins and press the dough into the tins. Place the damson plums in the prepared tins and sprinkle the streusel on top. Bake in the oven for about 15 minutes until the streusel get a nice golden color. Take out of the oven and dust with confectioner’s sugar and bake for 5 minutes more. Take out and let cool down completely.
Notes
- Enjoy baking!
Wow this tartlet looks delicious. Is this a very german pastry? I never had it before. Maybe I should try to do it one day.
Thanks!
Carolina MJ | http://www.dearbabymj.com